Cradle to Cradle bij TenneT

Cradle to Cradle bij TenneT

by Roy February 22, 2018

Een nieuw hoofdkantoor voor elektriciteit netbeheerder TenneT. 1000 vierkante meter groot voor 300 medewerkers, midden tussen de bomen rond Arnhem. Zo’n groene glooiende omgeving vraagt om een duurzaam houten gebouw. Van binnen en buiten.

Met een interieur waarvan materialen en producten eenvoudig te demonteren zijn, opdat je ze op een hoogwaardige manier ‘cradle to cradle’ opnieuw kunt gebruiken. Dat was het verzoek van TenneT en wij kregen de opdracht.

Rubberwood

TenneT koos voor ons, juist vanwege onze MVO-insteek. Daarbij sloot ons voorstel geheel aan bij hun ‘cradle to cradle’-wensen. Zo hadden we gekozen voor rubberwood uit India. Hout met een mooie lichte kleur, stabiel en goed bewerkbaar. Rubberbomen worden pas gekapt als ze geen latex meer geven, en dan is zo’n boom zomaar 27 jaar. Van de bomen maken ze in India houten panelen. Houtrestanten en afval worden niet weggegooid, maar verwerkt in platen, en die zijn voor het TenneT-interieur gebruikt.

Flat pack

Een uitdaging was onder meer de ronde, schuine balie van staal. Zie de losse delen daarvan maar eens zonder laswerk aan elkaar te krijgen. De gestoffeerde wanden en panelen zijn met stof met klittenband bekleed. Makkelijk te verwijderen en dus te wassen. Alles hebben we flat pack aangeleverd, ook wel Ready-to-assemble (RAT) genoemd. Losse onderdelen die je ter plekke à la IKEA-meubilair makkelijk in elkaar kunt zetten. Dat stapelt makkelijk als je het moet vervoeren, en zo kun je het aantal transportkilometers en CO2-uitstoot flink beperken. Ook mocht het meubilair niet worden verpakt door milieubelastend PVC-materiaal. In plaats daarvan wikkelden we alles in dekens, bij elkaar gehouden door een spanband die je vaker kunt gebruiken.

Zonder verpakking

Wilt u weten hoe we uw inrichting duurzaam kunnen realiseren? Neem dan gerust contact op. Wij hebben overigens PVC-rijk verpakkingsmateriaal definitief in de ban gedaan en leveren voortaan al onze interieurproducten verpakt in dekens aan. Dat is wel zo vriendelijk voor de wereld, en garandeert dat onze kinderen en hun kinderen er straks ook nog warmpjes bij zitten.

Link: http://www.tennet.eu/nl/nl/home.html

Link: http://www.groupalive.com/group-a-projects/completion-exterior-headquarters-tennet/