Historie

Ontstaan van Hoogendoorn in 1961

De geschiedenis van onze onderneming brengt ons terug naar de de Boterstraat 10 in Werkendam waar Cees Hoogendoorn in 1961 als 21-jarige jongeman zijn eenmanszaak opstartte.

In een loodsje van ongeveer 200m2., waar ook de volière nog een plaatsje kreeg, werd in eerste instantie timmerwerk verricht voor externe bouwprojecten maar als lid van een schippersfamilie raakte Cees Hoogendoorn al snel betrokken bij de productie van de luiken ten behoeve van binnenvaartschepen. Eenmaal aan boord raakte Hoogendoorn in allerlei werkzaamheden verzeild zoals het opbouwen van stuurhuizen en het compleet intimmeren van familieverblijven.

Het ging er in die tijd anders aan toe dan tegenwoordig. De vakman besprak eenvoudig met de schippers wat zij nodig hadden in haar keuken of in de stuurhut en op een papiertje werd het keukenblokje uit geschetst, bij de koffie goedgekeurd en niet lang daarna kwam dezelfde man met zijn maatje de boel intimmeren. Een leuke tijd waarbij Hoogendoorn met veel schippers in aanraking kwam en langzamerhand zijn netwerk uitbouwde wat evenredig gepaard ging met groei van het aantal medewerkers en de behoefte aan een nieuwe en grotere locatie.

De eerste uitbreiding in 1972

Met een man of tien werden in 1972 de werkzaamheden voortgezet in een nieuwe locatie, een voormalige scheepswerf aan de Biesboshaven Noord waar ook een woonhuis kon worden betrokken. De ligging aan de haven, met afmeergelegenheid voor de binnenvaartschepen, was enorm praktisch en met de plek waar moest worden geïnstalleerd op loopafstand van de werkplaats werd het ene nieuw gebouwde schip na het andere compleet uitgerust door Hoogendoorn en zijn ploeg die inmiddels gestaag uitgegroeid was tot zo’n 25 man. In dit computerloze tijdperk kwam het vooral neer op de bekwaamheid van de vakman om te komen tot een perfect eindproduct.

Met liefde voor het vak werden nieuwkomers in de praktijk opgeleid door de ervaren timmerlieden en schilders waardoor hun kennis en vaardigheid kon worden overgedragen.

De verhuizing naar de Bruningstraat

Inmiddels groeide niet alleen de zaak maar ook het gezin Hoogendoorn breidde zich sterk uit en vader en moeder Hoogendoorn werden gezegend met zeven kinderen waarvan de vier jongens stuk voor stuk ondernemers zijn geworden. Eén van de zoons, Dick, diende zich aan als potentiële opvolger van de onderneming maar moest nog wel een tijdje meelopen voordat hij het roer van de onderneming kon overnemen. Ondertussen werd het nog een keer noodzakelijk om te verhuizen en werd een nieuw gebouwd pand aan de Bruningstraat ingericht waar van 1980 tot 1988 de werkzaamheden voortvarend werden voortgezet door ca. 30 medewerkers.

De verhuizing naar de Beatrixhaven in 1988

Toch werd de afwezigheid van afmeergelegenheid als een gemis ervaren wat ertoe heeft geleid dat op 28 mei 1988 naar de huidige vestiging aan de Beatrixhaven werd verhuisd. Hier heeft de onderneming behoorlijke expansiemogelijkheden zodat na 4 verbouwingen op dit moment zo’n 9200m2 bedrijfsoppervlakte kan worden gemeten.

Eén van die verbouwingen was het noodzakelijke gevolg van een enorme uitslaande brand op 3 april 2008, waarbij de net verworven opslagloods, vrijwel geheel werd verwoest dan wel beschadigd.

De nieuwe roerganger

Ondertussen werd in 1992 de onderneming overgenomen door de huidige directeur/eigenaar Dick Hoogendoorn en onder zijn leiding is de groei gestaag doorgezet. Momenteel werken er ruim 130 mensen bij Hoogendoorn. Met continuïteit als belangrijkste oogmerk hanteert Hoogendoorn eenvoudige maar doeltreffende principes die door afnemers worden herkend en gewaardeerd. Het zorgvuldig nakomen van gemaakte afspraken, de dienstbare opstelling en het correct opleveren van hetgeen is beloofd zijn hier vanzelfsprekende facetten en maken Hoogendoorn tot de solide en betrouwbare partner voor ieder te bedenken project.

“Eerlijk duurt het langst” staat bij Hoogendoorn al ruim 50 jaar hoog in het vaandel!

Hoogendoorn breidt uit met interieurbouw

Met het oog op eventuele stagnatie in de omzet van maritieme betimmeringen werd in 2005 besloten om een nieuwe bedrijfstak toe te voegen aan de lopende activiteiten en werd de afdeling Interieurbouw opgezet.

Waar de omzetdaling ‘bij maritiem’ uitbleef werd interieurbouw een belangrijke afdeling binnen de onderneming en realiseert het momenteel zo’n 40-45 % van de totaalomzet. Tegen de stroom van de afnemende conjuncturele ontwikkeling in groeit deze activiteit met projecten voor opdrachtgevers uit binnen- en buitenland.

De toekomst

Het heeft er alle schijn van dat het familiebedrijf ook in de toekomst zal worden geleid door een telg uit dit ondernemende geslacht. De twee zonen van de huidige eigenaar, Stefan en Corné, zijn de beoogde opvolgers en doorlopen momenteel de opleiding van de praktijk waar in dit bedrijf zoveel waarde aan wordt gehecht.